Český tenisový svaz

Vítězství je pro mě sladkou tečkou za sezonou, usmívá se spokojená Štruplová

05.12.2023

Svůj druhý sezonní titul vybojovala na posledním letošním turnaji v italském lyžařském středisku Selva Gardena devatenáctiletá Julie Štruplová a poprvé v kariéře se posune do první světové třístovky. Tím splnila svůj letošní cíl. „V příštím roce bych si už ráda zahrála na grandslamových turnajích, alespoň kvalifikace,“ věří talentovaná Češka s tím, že by se nejraději probojovala už na Roland Garros.

Letos jste v dubnu vyhrála turnaj v turecké Antalyi. Druhý titul přišel až teď v prosinci. Nebylo to čekání trochu delší, než jste čekala?
Čekání bylo dlouhé, ale dočkala jsem se. Asi bych to neměnila. Byla to hodně dramatická sezona. Letos jsem byla kromě titulu v Antalyi na dalších pěti turnajích ve finále, často na pětadvacítkách, ale podařilo se mi vyhrát až na posledním letošním turnaji. Asi je lepší sezonu zakončit takhle vítězně, než končit prohrou. Jsem ráda za všechny úspěchy v letošní sezoně, ale takhle je to taková sladká tečka.

V poslední době se vám příliš nedařilo. V jakém rozpoložení jste do Itálie přijížděla? A jak se vám líbily tamní podmínky?
Teď na konci sezony jsem se sebou byla hodně nespokojená. Byl na mě docela vyvíjený tlak, abych se dostala do první třístovky, a asi jsem chtěla až moc, což nebylo pro mou psychiku úplně dobré. Už při příjezdu jsem se ale cítila docela v klidu, možná jsem byla i trochu rezignovaná a už jsem moc nevěřila, že se mi to povede. Tréninkové kurty tu byly úplně jiné než ty zápasové, z čehož jsem byla trochu v šoku. Při prvním zápase se mi ale podařilo si na povrch zvyknout a srovnala jsem se i s míči, které v téhle vysoké výšce 1600 metrů nad mořem létaly naprosto šíleně. V každém zápase jsem se zlepšovala a vyrovnala jsem se i s nataženým stehnem ve čtvrtfinále.

V prvním kole vás čekala Japonka Ajumi Košiišiová, kterou jste porazila 6:4, 6:2. Co vám tento zápas pověděl? Cítila jste už od začátku, že byste mohla dojít daleko?
Tu holku jsem úplně neznala. Podle obličeje jsem ji poznala, ale nevěděla jsem, jak hraje. Japonky jsou obecně zaťaté a dobře se pohybují. Věděla jsem, že mě nečeká nic snadného. Cítila jsem, že soupeřka je na beton více zvyklá, než jsem třeba já. Pro mě to byl teprve devatenáctý zápas na betonu v mé celé mezinárodní kariéře mezi ženami. Šla jsem na kurt s tím, že bych měla být lepší, nebyl to úplně špatný los. Hrála jsem útočněji, dobře jsem podávala a nutila jsem soupeřku k chybám. Byl to dobrý začátek turnaje.

Nejhladší pro vás bylo druhé kolo, v němž jste změřila síly s o tři roky starší Belgičankou Clarou Vlasselaerovou, která předtím porazila zkušenou Ozgenovou z Turecka…
Tuhle hráčku jsem viděla úplně poprvé v životě. Vůbec jsem nevěděla, o koho se jedná. Hrála první kolo po mě, ale v hale byla taková šílená zima, že jsme jeli co nejdříve po zápase na hotel a do tepla. Měřila asi metr devadesát a její servis byl, jako když kopne kůň. Svou hrou mě hodně překvapila a nebyla to vůbec snadná protihráčka. Musím ale uznat, že tenhle zápas byl spolu se semifinále asi to nejlepší, co jsem na turnaji předvedla.

Ve čtvrtfinále jste se skoro tři hodiny trápila s Amarni Banksovou z Velké Británie. Ve druhém setu se zdálo, že je hotovo, ale nakonec to bylo ještě velké drama…
Byl to těžký a taky nejdelší zápas, ale určitě nebyl nejtěžší na turnaji. Bylo to hodně na houpačce. V prvním setu jsem prohrávala 3:5, ale pak jsem vyhrála šest gemů v řadě a otočila jsem na 7:5 a 2:0. Držela jsem si servis až do stavu 5:4, ale pak zakročila rozhodčí, která se rozhodla, že si chce na umpiru ještě chvilku posedět… Vedla jsem 30:0 a 40:30. Soupeřka otočila na mou nevýhodu a pak jsem zahrála kraťas a soupeřka kopečkem poslala míč deset nebo patnáct centimetrů za. Jen jsem to plácla přes síť a rozhodčí ukázala, že to byl dobrý míč. Soupeřka pak zahrála smeč, na kterou jsem už nereagovala. Tam jsem měla trochu psychický úlet a rozhodčí jsem trochu seřvala a řekla jí, že by vůbec neměla mít rozhodcovskou licenci. Pak jsem se s tím úplně nesrovnala a za dvě minuty i s výměnou stran to bylo 5:7. Po setu jsem šla na záchod a dvě minuty jsem tam měla tak trochu “break down”. Byla jsem hodně rozsypaná. Byla jsem tak blízko tomu to dohrát a rozhodčí mi to nedovolila. Naštěstí jsem to v sobě našla, ale bylo to trochu s přemlouváním. Třetí set už byl hodně dobrý.

Během čtvrtfinálového zápasu se zdálo, že jste trochu zraněná. Jak jste se s tím vypořádávala?
Někdy za stavu 5:3 ve druhém setu jsem šla na returnu do velkého rizika, hodně se tam natáhla a zaplakalo stehno. Po zbytek turnaje jsem si musela stehno vázat, abych předešla většímu zranění. Naštěstí pak to zranění nebylo tak hrozné. Původně jsem si myslela, že to bude horší.

V semifinále vás čekala zkušená devětadvacetiletá Kathinka von Deichmannová z Lichtenštejnska. Prohrála jste poměrně hladce první set, v rozhodující sadě jste pak ztrácela 1:3. V čem byla soupeřka nebezpečná?
Těmi zkušenostmi byla hodně nepříjemná. Bylo to, jako kdybych hrála proti trenérovi. Věděla přesně, jaké mám slabiny a kam mi to má zahrát. Držela se pečlivě své taktiky, ale naštěstí nebyla tak silná ze svého bekhendu, což mi vyhovovalo, protože jsem jí mohla hrát můj silný bekhend cross. Oproti Banksové nebo Vlasselaerové nehrála s takovou razancí, ona mnohem více umisťovala své údery a hrála hodně zkušeně. Měla také až nechutně dobrý pohyb.

Ke konci se mi trochu zdálo, že zápas je tak trochu šachová partie…
Ke konci jsem už v sobě hledala poslední zbytky sil. Dala jsem do toho úplně všechno a sotva jsem po zápase došla na lavičku. Jakmile dopadla ta moje poslední smeč, všechno z mého těla mentálně i fyzicky odešlo. Celé tělo zkolabovalo a měla jsem baterku vybitou na nula procent. Tohle byl určitě můj nejtěžší zápas na turnaji. Byla jsem to já, kdo musel tvořit a tlačit, což úplně není moje parketa. Byla jsem spokojená, že jsem to dokázala dohrát do konce, i když mě to stálo úplně všechny síly. První set neměl vůbec takhle být. Bylo to 2:6, ale už v prvním gemu jsem vedla 40:0 na returnu a ztratila ho. Musela jsem si trochu zvyknout na to, že v tomhle zápase musím udávat tempo já a ne soupeřka. Pak jsem se rozehrála a vedla 5:1 ve druhém setu. Ve třetím jsem promarnila na začátku spoustu šancí a místo 1:3 to mohlo být i 4:0. Potřebovala jsem znovu zapnout spínač, že ještě není konec. Po druhém setu jsem si říkala, že už to bude lehké, ale kulové. Důležité bylo, že jsem dokázala udržet servisy na 2:3 a pak na 5:4 (za stavu 1:3 prohrávala Štruplová 0:30, za stavu 4:4 čelila brejkbolu – pozn. red.).

Sobotní finále bylo oproti zápasu s Lichtenštejnkou procházkou růžovou zahradou. Polku Martynu Kubkovou jste porazila hladce 6:2, 6:2. Tak jste si to si představovala, že?
Naštěstí jsem posbírala všechny síly, které jsem v sobě našla. Říkala jsem trenérům, že musím hrát krátký zápas a udržet to v každém případě pod dvěma hodinami, spíše však pod hodinou a půl. Kdyby šel zápas do tří setů, asi bych tahala za kratší konec. Řekla bych, že soupeřka nehrála svůj nejlepší zápas, po celou dobu jsem ale cítila, že hraju lépe a lépe se i hýbu. Zvládala jsem returnovat ty její bomby ze servisu a naštěstí to vyšlo.

Nemám vás zaškatulkovanou úplně jako tenistku do haly, tedy alespoň do této chvíle tomu tak nebylo. Co tady bylo jinak? Byla jste silnější v hlavě než jindy? Nebo vám seděly nestandardní podmínky v italském lyžařském středisku? Nebo to bylo tím, že jste byla uvolněnější, když šlo o váš poslední turnaj sezony?
Myslím, že to byla souhra úplně všeho. Všechno to zapadlo do sebe. Byla jsem uvolněná. Od konce září jsem se dost trápila. Spousta lidí mi říkala, ať už ukončím sezonu a raději udělám nějakou pořádnou přípravu. Já se hnala za tou třístovkou jako vyšinutá a pak jsem stejně přijela z turnajů po dvou či třech kolech, někdy ani to ne. Říkala jsem si, že to bylo zbytečné, mohla jsem běhat kopečky a pořádně trénovat, ale já pořád chtěla hrát. Kurty mi tu sedly, ale mentálně jsem určitě odehrála nejlepší turnaj svého života. Ubránila jsem se negativním myšlenkám a to je s trenéry náš celoživotní cíl – dostat se do tohohle módu. Trenéři tak ze mě měli jednou za rok taky radost.

Na turnaji v kyperském Limassolu jste předtím uhrála v prvním kole jen čtyři gemy se Švýcarkou Kungovou, která hned poté vypadla. Na druhou stranu jste vyhrála čtyřhru. V jaké jste vůbec byla formě?
Čtyřhra pro mě byla příjemné odreagování. Celou sezonu jsem hrála hrozně málo deblů. Byla to pro mě příjemná změna a dostala jsem se do příjemné týmové nálady. Hrála jsem teď v deblu dva turnaje a oba jsem vyhrála s vítězkami turnajů v singlu (v Solarinu vyhrála Štruplová po boku Klimovičové, v Limassolu po boku Belgičanky Vandewinkelové – pozn. red.). Byla jsem pro své spoluhráčky spíše taková podpora nebo druhá radost. Ta druhá výhra mi pak darovala tetování. I díky tomu jsem pak odreagovala hlavu od tlaku.

Prosím? Vy jste se nechala tetovat?
Upsala jsem se tomu, že pokud vyhrajeme v Limassolu debla, nechám se tetovat. Hlavou jsem už byla úplně mimo vesmír. Když jsem viděla svou hru v singlu, tak jsem už po druhém dni věděla, že odlétám. V prvním kole jsme měly třetí nasazené Rusky, o kterých jsem věděla, že hrají strašné peklo. Zacharovová postoupila do semifinále singla a hrála strašně dobře. Na obědě jsem pronesla, že jsem tak šílená, že jsem schopná si dát tetování, když turnaj vyhrajeme. Dohrála jsem turnaj esem, tak mám teď eso na pravém boku.

To první kolo jste vyhrály proti Jatčenkové a Zacharovové 10:8 v supertiebreaku. To byl asi základ… Hlavně jsme vedly 5:1 a prohrály jsme první set 5:7. To bylo výborné. Bylo to s výkyvy, ale zvládly jsme to.

I předtím v Solarinu se vám v singlu tolik nedařilo. Obecně od konce září mi přišlo, že se vám příliš nedaří…
Ani bych neřekla, že bych něco drasticky změnila. Spíš jsem se vždycky nějakou blbostí rozhodila a odešla jsem. Moc jsem od září netrénovala. Jela jsem turnaje nejdřív pět týdnů v řadě, pak další tři v kuse. Přijela jsem, dostala vytknuto, že málo trénuju a pořád hraju, ale já se hnala pořád za tím, abych se dostala do první třístovky na světě. Chtěla jsem hrát co nejvíc turnajů, abych měla co nejvíc šancí se tam dostat. Teď zpětně vidím, že se to asi nevyplatilo, ale asi to tak mělo být.

V Selva Gardeně to pro vás byl poslední turnaj sezony?
Ano, přesně tak. Byla to pro mě taková třešnička na dortu. Ještě teď budu hrát polskou ligu a českou extraligu. Pak konec, šmytec.

Inspirovaly vás k vítězství na turnaji nějak vaše kamarádky Klimovičová s Šalkovou, které také sezonu zakončily triumfy? Linda Klimovičová vás vždycky pomstila v Solarinu. Pokaždé porazila vaši přemožitelku a turnaj vyhrála. S vámi ovládla i turnaj v deblu. Skvělý závěr sezony měla i Dominika Šalková, která si dokonce vybojovala letenku do Melbourne.
Vždycky je to dobrá motivace, když vidíte, že holky kolem vás mají úspěchy. Zdravé odhodlání se k tomu trochu připojit tam určitě bylo. Linda si ten kurt v Solarinu snad postavila. Neskutečně jí seděl a bylo neuvěřitelné, co na něm předváděla. Všichni se tam s tím praly a ona přišla a vystřílela to tam tak, jako by to bylo udělané přímo pro ni. Dva turnaje člověk se štěstím nevyhraje. Domča měla výborné výsledky celou sezonu a v Seville jsem s ní byla jako takový travel kouč. Holky si to moc zaslouží. Dávají mi naději, že je to možné.

Jak byste zhodnotila letošní sezonu?
Vždycky to může být lepší. Dali jsme si cíl být do třístovky a ten jsme nakonec splnili. V příští sezoně budu makat ještě víc a náš cíl je teď postup na Roland Garros, aspoň tedy kvalda (smích). Kdyby těch finálových výher na turnajích bylo víc, bylo by to samozřejmě ještě veselejší. I tak je ale dobré, že jsem neměla nějaká hlušší místa na moc dlouho.

Letos jste postoupila hned do sedmi finále, ale jen dvakrát jste dokázala uspět. Mrzí vás to?
V Antalyi jsem dvakrát těsně prohrála, jednou na tři sety, podruhé těsně ve dvou. Tam jsem ještě nebyla úplně zaběhlá a trochu mi chyběly zkušenosti. Loňský Frýdek byl alespoň doma, tady jsem byla sama daleko od rodiny a trenérů. V rakouském Villachu jsem byla blízko, ale soupeřka Kalievová byla výborná a teď už hraje grandslamy. V německém Aschaffenburgu jsem proti Benoitové nebyla blízko. Tam jsem to vystřílela a bojovala jsem z posledních zbytků sil. Nejvíc mě mrzí Frýdek-Místek. Kdyby se mi to podařilo obhájit, to by byl sen, který se nesplnil. Mám z Frýdku dvoje náušnice. Nemůžu mít doma dvoje stejné (smích). Ve Frýdku Silvia Ambrosiová otočila zápas z mečbolů za stavu 0:5. Já šla na kurt po ní a Silvia mi říkala, ať taky hraju dlouho a vyrovnám ty časové handicapy a Šinikovová mi pak vzdala za deset minut za stavu 2:1. V tom finále to pak ale byl úplný výstřel. Vůbec jsem to nezvládla. To je největší škoda téhle sezony.

Máte už nějaký plán na příští sezonu? Chcete se poprat o účast v kvalifikaci na French Open...
Poslední zimy jsem vždycky promarodila. Vždyť tohle byl teprve můj devatenáctý zápas na betonu mezi ženami. Loni jsem musela jít na antuku, protože jsme vždycky začali na betonu a hned přišlo zranění. Spíš jsme létali po doktorech než po turnajích. Díky antuce jsem ale mohla být více v teple, což bylo pro mé svaly přirozenější. Příští rok bych chtěla začít hrát turnaje na začátku února. Mám tam ale maturitu, takže to bude příští rok hodně zajímavé.

Zdroj: www.tenisovysvet.cz

Zpravodajství z oblasti českého tenisu
Chlumská vyhrála turnaj Tennis Europe v Chorvatsku
Laura Chlumská (2010, TE U14 13) vyhrála mezinárodní turnaj Tennis Europe hráček do 14 let v chorvatském Veli Losinj. Ve finále porazila Urkajinku Nikolaievu 4:6, 6:4, 7:5. Čtyřhru vyhrála Laura Chlumská a Slovenka Nováková.
09.04.2024
Informace o prvním dubnovém jednání výkonného výboru ČTS
Výkonný výbor se zabýval přípravou mimořádné valné hromady, která se uskuteční 7. 6. 2024. Odsouhlasil změnu místa konání, protože původní místo v zasedacím sále ČUS z kapacitních důvodů nedostačuje. Protože o mimořádnou valnou hromadu panuje zájem nejen ze strany delegátů, ale i ze strany médií, bylo rozhodnuto o jejím přesunu do konferenčního sálu Fantovy budovy v Praze na Hlavním nádraží, což usnadní i dopravu řady delegátů.
04.04.2024
Seminář Tenis Dětem ve spolupráci s ČTS s rekordní účastí
Dne 30.3.2024 proběhlo další navazující školení Tenis Dětem ve spolupráci s ČTS v areálu TK Sparta Praha. I přes prodloužený velikonoční víkend a letní počasí dorazilo rekordních 94 účastníků, kteří se sjeli ze všech koutů republiky od Karlovarského, Jihočeského kraje, Vysočinu až po Moravskoslezský kraj.
04.04.2024
Urbanová vyhrála turnaj ITF J200 v Itálii
Lucie Urbanová (2006, ITF 32) vyhrála mezinárodní turnaj ITF J200 hráčů do 18 let v italském Firente. Ve finále porazila Ukrajinku Kotliar 1:6, 6:2, 6:1. Čtyřhru vyhráliy Julie Paštiková a Magdalena Smékalová.
04.04.2024
Český tenisový svaz zveřejnil oficiální verzi letních žebříčků
Český tenisový svaz 3. dubna zveřejnil oficiální verzi letních žebříčků. Letní žebříček obsahuje bodové zisky z turnajů v loňské letní sezóny a aktuálně ukončené halové sezóny. Tyto žebříčky budou platit po celou letní sezónu 2024 na turnajích jednotlivců i soutěžích družstev. Od 4. dubna mohou kluby zadávat soupisky družstev v Informačním systému. Výjimkou jsou pražské kluby, které budou moci soupisky zadávat až příští týden, protože Pražský tenisový svaz nestihl vylosovat soutěže. Pro ty, kteří zapomněli udělat hostování, je 5.-26. dubna v IS možnost vytvořit tzv. dodatečné hostování. Od 4. dubna se hráči mohou přihlašovat na turnaje Letní termínové listiny ČTS.
03.04.2024
Turnaj ITF v Praze Měcholupech vyhráli Lukáš Dvořák a Jana Kovačková
Lukáš Dvořák (2006, ITF NR) vyhrál mezinárodní turnaj ITF J30 hráčů do 18 let v pražských Měcholupech. Ve finále porazil Adama Dudu (2008, ITF 2448) 7:5, 6:4. Čtyřhru vyhráli Adamm Duda a Lukáš Dvořák. V kategorii dívek zvítězila Jana Kovačková (2010, ITF 1001), která ve finále porazila Nikol Janíčkovičovou (2007, ITF 1324) 6:3, 6:0. Čtyřhru vyhrály Jana kovačková a Kateřina Zajíčková.
01.04.2024
Český tenisový svaz zveřejnil reklamační verzi letních žebříčků
Český tenisový svaz 29. března zveřejnil reklamační verzi letních žebříčků. Letní žebříček obsahuje bodové zisky z turnajů v loňské letní sezóny a aktuálně ukončené halové sezóny. Reklamace můžete posílat na email ladislav.klein@cztenis.cz do úterý 2. dubna (včetně). Ve středu 3. dubna ČTS zveřejní oficiální letní žebříčky, které budou platit po celou letní sezónu 2024 na turnajích jednotlivců i soutěžích družstev.
29.03.2024
Mimořádná valná hromada ČTS měla být na Strahově
Výkonný výbor Českého tenisového svazu na svém zasedání dne 26. 3. 2024 zahájil přípravy mimořádné valné hromady, která se uskuteční dne 7. června 2024. S ohledem na kapacitní možnosti došlo následně k přeložení do budovy Hlavního nádraží v Praze. Viz zpráva ze dne 4. 4. 2024. Výkonný výbor se zabýval prvními návrhy změn stanov, které jsou nezbytné, aby na připravované valné hromadě mohly proběhnout avizované změny ve vedení ČTS. Návrhy úprav stanov budou delegátům mimořádné valné hromady rozeslány v souladu s platnými stanovami minimálně měsíc před jejím konáním.
27.03.2024
Jana Kovačková vyhrála turnaj Tennis Europe ve Španělsku
Jana Kovačková (2010, TE U16 29) vyhrála mezinárodní turnaj Tennis Europe Cat 1 hráček do 16 let ve španělském Torello. Ve finále porazila Polku Sybickou 6:4, 7:6(2). Jana spolu s Nikol Marií Jarolímkovou vyhrála i soutěž čtyřher.
25.03.2024
Největší úspěch kariéry! Devatenáctiletá Šalková opanovala ITF turnaj v Mariboru
Dominika Šalková (204.) se raduje z největšího titulu kariéry, poté co na ITF turnaji v Mariboru vyhrála finále proti Australance Talie Gibsonové (206.) poměrem 6:2, 6:4. Česká tenistka tak obohatila svou sbírku trofejí už o pátý kousek. Kromě titulu se může členka pražské Sparty těšit i z vylepšení svého žebříčkového maxima, poprvé v kariéře se podívá do druhé světové stovky.
25.03.2024
Ticháčková došla do finále turnaje ITF J300 v Chorvatsku
Eliška Ticháčková (2006, ITF 118) došla do finále mezinárodního turnaje ITF J300 hráček do 18 let v chorvatském Vršaru. Ve finále nestačila na Bulharku Yanevu 6:3, 5:7, 3:6. Ticháčková spolu s Magdalénou Smékalovou vyhrála i soutěž čtyřher.
19.03.2024
Závěry zasedání výkonného výboru ČTS ze dne 18.3.2024
Výkonný výbor ČTS na svém zasedání dne 18. 3. 2024 jednomyslně doporučil předsedovi Rady ČTS, aby v souladu se stanovami svolal na pátek 7. června 2024 mimořádnou valnou hromadu svazu. Předseda Rady ČTS Zdeněk Štengl potvrdil, že zahájí kroky vedoucí k jejímu svolání. Rada ČTS se bude na svém jednání zabývat odvoláním Vojtěcha Flégla z funkce předsedy dozorčí rady ČTS.
18.03.2024
Bartoň došel do finále turnaje $25,000 v Portugalsku
Hynek Bartoň (2004, ATP 475) došel do finále mezinárodního turnaje mužů $25,000 v portugalském Vale do Lobo. Ve finále Hynek vzdal Portugalci Faria za stavu 2:6, 1:3.
17.03.2024
Hindová došla do finále turnaje ITF $15,000 v Turecku
Denisa Hindová (2002, WTA 622) došla do finále mezinárodního turnaje žen v turecké Antályi dotovaného $15,000. Ve finále nestačila na Bulharku Glushkovou 4:6, 6:7(4). Denisa spolu s Italkou Modesti vyhrála soutěž čtyřher. V kategorii mužů do finále došel Dominik Kellovský, který ve finále nestačil na Španěla Alcala Gurri 6:7(3), 6:7(5). Čtyřhru vyhrál Jan Hrazdil spolu s Rakušanem Schwaerzlerem.
17.03.2024
Říčany Open: Valentová udržela neporazitelnost a slaví největší titul kariéry
Sedmnáctiletá česká tenistka Tereza Valentová (557.) zaznamenala na halovém turnaji kategorie ITF W75 v Říčanech zatím největší úspěch své kariéry, poté co ve finále porazila Ukrajinku Darju Snigurovou (135.) po setech 7:6(4), 6:2. Členka pražské Sparty letos ovládla i třetí ženský turnaj, jehož se zúčastnila, a nadále tak zůstává neporažena.
17.03.2024
Švíglerová vyhrála turnaj ITF J100 v Rakousku
Pavla Švíglerová (2008, ITF 398) vyhrála mezinárodní turnaj ITF J100 v rakouském Wolfsbergu. Ve finále porazila Němku Djafari 6:2, 6:2.
16.03.2024
Reakce na výzvu Národní sportovní agentury
Český tenisový svaz dnes obdržel výzvu NSA k navrácení části dotace ve výši 29,7 milionu korun a akceptoval ji. Vzniklou situaci začali následně analyzovat právníci a auditoři. Návrhy řešení se bude zabývat pondělní výkonný výbor.
14.03.2024
Informace pro hráče a kluby ČTS
Milé kolegyně a kolegové, jak jistě všichni víte, od prvního března jsem byl pověřen vedením Českého tenisového svazu. Důvody netřeba připomínat. Informací nyní nemám o mnoho více než vy, ze sdělovacích prostředků.
13.03.2024
Halovými mistry ČR staršícho žactva jsou Rakouš a Zajíčková
Michal Rakouš (2010, TK Agrofert Prostějov) vyhrál halové mistrovství ČR starších žáků, které se konalo v Prostějově. Ve finále porazil Marka Šmejckého (2010, I.ČLTK Praha) 6:4, 6:3. Čtyřhru vyhráli Matyáš Maršík a Michal Rakouš. V kategorii starších žákyň v Plzni zvítězila Kateřina Zajíčková (2010, TK Sparta Praha), která ve finále porazila Kristýnu Přikrylovou (2010, TK PRECHEZA Přerov) 6:0, 6:0. Čtyřhru vyhrály Sofie Mottlová a Kristýna Přikrylová.
13.03.2024
Halovými mistry ČR dorostu jsou Burda a Charvátová
Petr Oliver Burda (2006, Pliskova Tennis Academy-Říčany) vyhrál halové mistrovství ČR, které se hrálo ve Valašském Meziříčí. Ve finále porazil Radka Chodoru (2007, TK Start Praha-Topolka) 6:3, 6:4. Čtyřhru vyhráli Burda a Chodora. V kategorii dorostenek v Mostě zvítězila Nela Charvátová (2006, TK Most), která ve finále porazila Karolínu Ječmínkovou (2009, TK Sparta Praha) 6:4, 6:1. Čtyřhru dorostenek vyhrály Terezie Prici a Nela Charvátová.
13.03.2024
Nicod vyhrál turnaj mužů ITF v Tunisku
Jakub Nicod (2004, ATP 472) vyhrál mezinárodní turnaj mužů dotovaný $15,000 v tuniském Monastiru. Ve finále porazil Itala Potenzu 6:3, 6:2. Je to již třetí vyhraný turnaj s dotací $15,000 v tomto roce. Jakub získal 15 bodů do žebříčku ATP, což ho posune zhruba na pozici 430.
11.03.2024
Nováková vyhrála turnaj ITF J30 v Norsku
Erika Nováková (2007, ITF 995) vyhrála mezinárodní turnaj ITF J30 hráček do 18 let v norském Oslu. V českém finále porazila Julii Pancovou 3:6, 6:2, 7:6(4). Čtyřhru vyhrála Julie Pancová spolu s Wong z Hongkongu.
11.03.2024
Vedení NSA se setkalo s Janem Stočesem pověřeným vedením Českého tenisového svazu
Dnes dopoledne se v sídle NSA uskutečnilo avizované jednání mezi vedením Národní sportovní agentury a zástupci Českého tenisového svazu. Tématem setkání byla aktuální vzájemná agenda mezi oběma institucemi i otázka dalšího financování českého tenisu ze strany Národní sportovní agentury.
07.03.2024
Halovými mistry ČR v kategorii babytenis se stali Samuel Fejfar a Julie Suszkova
Ve dnech 2. – 3. března 2024 se na kurtech SK HIT v Hradci Králové konalo historicky první halové mistrovství České republiky v babytenise. K vidění bylo mnoho nádherných zápasů a po celé mistrovství panovala mezi účastníky i rodiči příjemná atmosféra. V sobotu se hrály všechny zápasy švýcarským systémem a v neděli se konalo PLAY-OFF osmi nejlepších hráčů a hráček ze soboty. Zápasy byly k vidění na VISTA TV.
04.03.2024
Jana Kovačková vyhrála turnaj Tennis Europe Suoer Category ve Švédsku
Jana Kovačková (2010, TE U14 1) vyhrála mezinárodní turnaj Tennis Europe Super Category hráček do 14 let ve švédksém Stockholmu. Ve finále porazila Číňanku Sun 6:3, 6:2. Spolu s Kateřinou Zajíčkovou vyhrála Jana Kovačková i soutěž čtyřher.
03.03.2024
Nováková vyhrála turnaj ITF J30 v Estonsku
Erika Nováková (2007, ITF 1412) vyhrála mezinárodní turnaj ITF J30 hráček do 18 let v estonském Tartu. Ve finále porazila Litevku Markevicu 1:6, 6:3, 6:4.
03.03.2024
Oblíbený Monastir! Devatenáctiletý Nicod získal v Tunisku čtvrtý kariérní titul
Jakub Nicod (474.) se šplhá žebříčkem ATP výš a výš. Letos už podruhé triumfoval na okruhu ITF, když si i tentokrát dokráčel pro titul na patnáctce v tuniském Monastiru. Ve finále tamního podniku přehrál Belgičana Simona Beaupaina (748.), a to za hodinu a 45 minut po setech 6:3, 6:4.
03.03.2024
Další úspěšný týden! Samson se probojovala v Egyptě do finále
Patnáctiletá tenistka pražské Sparty Laura Samson vstoupila na dospělý okruh ITF ve velkém stylu. Poté, co v únoru ovládla turnaj v tuniském Monastiru, se tentokrát probojovala do finále podniku v egyptském Šarm aš-Šajchu. A i když v něm česká tenistka nestačila na domácí Sandru Samirovou, tak si připsala další cenný výsledek a s ním spojené body do žebříčku WTA.
03.03.2024
Krizové řízení Českého tenisového svazu
V reakci na aktuální události pověřil výkonný výbor ČTS krizovým řízením svazu jeho dosavadního sportovního ředitele Jana Stočese. Prvořadým úkolem je zajistit fungování a financování svazu, aby mohl plnit své úkoly směrem k sportování dětí, mládeže i dospělých na straně jedné a organizaci domácích turnajů na straně druhé.
01.03.2024
Valdmannová vyhrála turnaj ITF J200 v Litvě
Vendula Valdmannová (2007, ITF 36) vyhrála mezinárodní turnaj ITF J200 v litevské Siauliai. Ve finále porazila Švédku Bajraliu 6:4, 4:6, 6:1. Čtyřhru vyhrály Sarah Melany Fajmonová a Nela Jandová.
25.02.2024
Samsonová došla do finále turnaje ITF J500 v Egyptě
Laura Samsonová (2008, ITF 4) došla do finále mezinárodního turnaje ITF J500 v egyptské Káhiře. Ve finále nestačila na Bulharku Denchevu 5:7, 7:5, 2:6. Do finále čtyřhry došla Lucie Urbanová spolu se Srbkou Kostovič.
25.02.2024
Krejčová vyhrála turnaj ITF J100 na Slovensku
Tereza Krejčová (2008, ITF 127) vyhrála mezinárodní turnaj ITF J100 hráček do 18 let v Trnavě. Ve finále porazila Chorvatku Lunu Ivkovič 6:1, 7:5. Tereza spolu s Nelou Charvátovou (2006, ITF 152) vyhrály i soutěž čtyřher.
25.02.2024
Srdnatý výkon ani čtyři setboly nestačily. Menšík ve finále v Dauhá po velkém boji padl
Český tenista Jakub Menšík má za sebou prozatím největší zápas kariéry. Ve svém premiérovém finále na okruhu ATP v katarském Dauhá předvedl srdnatý výkon proti nasazené dvojce Karenovi Chačanovovi, jemuž nakonec podlehl po hodině a 50 minutách 6:7(12), 4:6.
25.02.2024
Dívky do 14 let vyhrály Winter Cup 2024
Český tým dívek do 14 let ve složení Jana Kovačková, Kateřina Zajíčková, Laura Chlumská, kapitánka Petra Cetkovská vyhrál Tennis Europe Winter Cup 2024. Ve finále v Rakovníku Češky porazily Německo 2:1. Chalpci do 14 let skončili na 6. místě (z 8 startujících týmů).
23.02.2024
Halovými mistry ČR mladšího žactva jsou Motal a Nikodymová
David Motal (2012, TK Agrofert Prostějov) vyhrál halové mistrovství ČR v kategorii mladších žáků v Liberci. Ve finále porazil Jakuba Kynčla (2013, TK Sparta Praha) 6:1, 6:1. Čtyřhru vyhráli Benjamin Řehoř a Šimon Krkoška. V kategorii mladších žákyň se halovou mistryní ČR stala Kristýna Nikodymová (2012, TK Sparta Praha), která ve finále porazila Beatu Marešovou (2012, TK Sparta Praha) 6:1, 6:1. Čtyřhru vyhrály Beata Marešová a Kateřina Kubíková.
20.02.2024
Tři zápasy, premiérový singlový titul a zkompletovaný double! Šestnáctiletá Valentová si podmanila Monastir
Šestnáctiletá Tereza Valentová dokázala v tuniském Monastiru vybojovat v neděli hned dvě singlová vítězství a slaví premiérový titul na okruhu ITF! V dopoledním semifinále porazila talentovaná tenistka pražské Sparty Slovenku Radku Zelníčkovou 6:4, 6:1 a v odpoledním finále pak vyzrála na Číňanku Jü-fej Žen po setech 6:3, 6:2. V podvečer česká hráčka dokonce zkompletovala double, když se Slovenkou Zelníčkovou vyhrála také turnaj ve čtyřhře.
18.02.2024
Kynčl a Suchánková vyhráli áčkové turnaje mladšího žactva v Říčanech a Jablonci
Jakub Kynčl (2013, TK Sparta Praha) vyhrál áčkový turnaj v kategorii mladších žáků v Říčanech (Pliskova Tennis Academy), když ve finále porazil Šimona Krkošku (2012, Tenisový klub Studénka z.s.) 6:2, 6:0. Čtyřhru vyhráli Adam Zikmund a Šimon Krkoška. V kategorii dívek v Jablonci nad Nisou zvítězila Nikol Suchánková (2012, TK Neridé), ve finále porazila Nicole Kurylovou 6:4, 6:3. Čtyřhru vyhráli Lisa Michna a Nicole Kurylova.
16.02.2024
Seminář Tenis Dětem (Ostrava)
SmTS ve spolupráci s ČTS pořádá v termínu 6.4.2024 celodenní seminář Tenis Dětem pro trenéry a rodiče v areálu Ridera Sport v Ostravě-Vítkovicích.
13.02.2024
Premiérový titul mezi ženami pro patnáctiletou Češku! Laura Samson ovládla turnaj v Monastiru
Teprve patnáctiletá Laura Samson (2008, WTA NR) se raduje ze svého prvního profesionálního titulu, poté co ve finále turnaje ITF 15 v tuniském Monastiru porazila Němku Selinu Dalovou (744.) za hodinu a čtyřicet minut po setech 6:1, 6:3. Samson, další z řady talentovaných českých tenistek, odehrála teprve třetí turnaj mezi ženami a hned slaví tento velký úspěch.
11.02.2024
Tereza Krejčová ve finále turnaje ITF J200 v Německu
Tereza Krejčová (2008, ITF 169) došla do finále mezinárodního turnaje ITF J200 hráček do 18 let v německém Oberhachingu. Ve finále nestačila na pátou nasazenou hráčku Hephzibah Oluwadere (2007, ITF 80) 2:6, 2:6. I tak je to pro Terezu zatím nejlepší výsledek v kariéře a do žebříčku ITF připíše 140 bodů. Spolu s Eliškou Forejtkovou (2008, ITF 59) došly do semifinále čtyřhry. V kategorii chlapců čtyřhru vyhrál Jan Klimas spolu se Švýcarem Bernetem.
10.02.2024