Český tenisový svaz

Tenisová Extraliga 2012

06.12.2012

Ve dnech 13.-19.12. se koná Tenisová Extraliga smíšených družstev dospělých. Základní skupiny se hrají v Milovicích a v Liberci, finálové skupiny potom v Prostějově a v Přerově. Finálový duel se odehraje v Prostějově 19.12., loňské vítězství obhajuje domácí tým TK Agrofert Prostějov. Zápas o 9. místo hostí Milovice, a to 16.12. od 10:00 hod, barážové utkání s vítězem I. ligy bude v Mostě 18.12. od 10:30.

Časový rozpis

Skupina „C“ Milovice:
13.12.(10:00 hod.) LTC Pardubice – LASVIT
14.12.(10:00 hod.) TK Neridé – LASVIT
15.12.(10:00 hod.) TK Neridé – LTC Pardubice

Skupina „D“ Liberec:
13.12.(10:00 hod.) TK Spartak Jihlava – TCF PURUM Mar. Lázně
14.12.(10:00 hod.) LTK Liberec – TCF PURUM Mariánské Lázně
15.12.(10:00 hod.) LTK Liberec – TK Spartak Jihlava

Skupina „A“ Prostějov:
16.12.(10:00 hod.) TK Agrofert Prostějov – TK Sparta Praha
17.12.(10:00 hod.) TK Sparta Praha – vítěz skupiny C
18.12.(10:00 hod.) TK Agrofert Prostějov – vítěz skupiny C

Skupina „B“ Přerov:
16.12.(10:00 hod.) TK Precheza Přerov – I.ČLTK Praha
17.12.(10:00 hod.) I.ČLTK Praha – vítěz skupiny D
18.12.(10:00 hod.) TK Precheza Přerov – vítěz skupiny D

Finále:
19.12. (9:30 hod.) TK Agrofert Prostějov

Utkání o 9. místo:
16.12. (10:00 hod.) Milovice

Baráž:
18.12. (10:30) TK Most: Severočeská tenisová o.s. – poslední družstvo z Extraligy 2012

TENISOVÝ KLUB AGROFERT PROSTĚJOV

Chceme obhájit extraligový titul
Loni získal TK AGROFERT Prostějov desátý titul mistra ČR smíšených družstev, když se ale podíváme do tenisové statistiky hlouběji, je číslo šampionských titulů větší. Po premiérovém titulu v roce 1995 obhájil prostějovský klub vítězství hned v další sezoně, na základě rozhodnutí VV ČTS však byla utkání Martiny Hingisové kontumována, a v doplňkovém finále vyhrál TK Přerov ESTA. A pak už začalo týmové kralování prostějovského tenisu. Kromě jedné sezony v roce 2000, kdy vyhrála pražská Sparta, v letech 2005 a 2006 se dařilo TK NERIDÉ a dvou přestávek v letech 2001 a 2009, kdy se nejvyšší soutěž kvůli termínovým kolizím s Davisovým pohárem nehrála. V sezonách 2003 a 2004 si šel pro zlaté medaile tým TK Česká sportovní. Ale i v jeho drezu byli především tenisté a tenistky z Prostějova. Loni poprvé v historii našeho tenisu získal jeden klub všechny mistrovské týmové tituly v soutěžích družstev, TK AGROFERT Prostějov vyhrál mládežnické šampionáty – od minitenisu po dorost. Jak dopadla mistrovství České republiky letos? Prostějov získal o jedno zlato méně, tým starších žáků prohrál ve finále se Spartou. Je zatím čtyřikrát zlatý a touží po pátém mistrovském titulu.

„Chceme samozřejmě vyhrát i extraligový titul. Zlato z týmové soutěže dospělých má přece jen ze všech titulů největší mediální ohlas, mnozí obchodní partneři ho více vnímají,“ říká Petra Langrová, ředitelka tenisových projektů TK PLUS. „Loni jsme říkali, že se dá jen těžko obhájit pět mládežnických titulů, nakonec jsme letos získali čtyři zlata a jedno stříbro. A opakuji – prohra se Spartou nás opravdu nemrzela.“ Prostějovu se daří zcela přesvědčivě obhajovat pozici nejlepšího českého klubu. „Samozřejmě, máme z toho velkou radost, výsledky to jasně dokazují, a věřte, vůbec nám nevadí, že jsme jedno finále prohráli se Spartou. V ní se navíc už několik sezon prosazuje prostějovská filozofie péče o mladé talenty. Tak jako vždycky preferoval Miroslav Černošek výsledky a tituly prostějovské mládeže, je nyní management pražské Sparty nastaven na stejnou notu. V každém případě bylo pro nás i letos velice příjemné sledovat stále stejné finále na všech mistrovstvích – vždycky to byl Prostějov a S parta. Nedostaly se tam týmy I. ČLTK Praha, TK NERIDÉ, ani nikdo další,“ dodává Petra Langrová.

„Vynikající výsledky našich hráčů a hráček v Davisově poháru a ve Fed Cupu jsou zárukou, že jsme na extraligu dobře připraveni. Lucie Šafářová a P etra Kvitová budou určitě oporami našeho týmu, stejně jako Tomáš Berdych. Po zasloužených dovolených se všichni připravovali v P rostějově od začátku prosince. Kdo se objeví v našem týmu? Kvitová, Šafářová, Krejčíková a jedna hráčka z první světové desítky, Berdych, Mayer, Seppi, Hájek, Veselý, Pavlásek a jednáme ještě s hráčem ze světové třicítky,“ konstatovala před zahájením mistrovství ČR smíšených družstev Česká spořitelna tenisová extraliga Petra Langrová.

Složení: Berdych Tomáš, Philipp Kohlschreiber, Mayer Florian, Seppi Andreas, Nieminen Jarkko, Pospíšil Václav, Hájek Jan, Veselý Jiří, Pavlásek Adam, Radwanská Agnieszka, Kvitová Petra, Šafářová Lucie, Cetkovská Petra, Krejčíková Barbora, Smitková Tereza.

TENISOVÝ KLUB PRECHEZA PŘEROV

Tenisový klub Přerov má dlouholetou tradici. Již v roce 1899 vznikla v Přerově první tenisová společnost.
V roce 1970 se družstvo probojovalo poprvé do nejvyšší celostátní soutěže - 1. ligy. Oporou družstva v té době byli hráči Ing. Dušan Netopil, Jiří Bártek, Jaroslav Fabeš, Zdena Novotná, Alena Kopečková, Hana Kremlová, Míla Kultová a Ivana Havlová. Do družstva byli postupně zařazováni mladí hráči Petr Huťka, Vlastimil Melka, Mirka Bendlová, Hana Kopečková, Dušan Kulhaj, Jaroslav Navrátil, Miroslav Lacek a Marcela Skuherská. V roce 1979 se po F. Šáškovi na další nesporně nejúspěšnější období ujímá trenérství Petr Huťka. V roce 1982 se družstvo stává poprvé mistrem ČSSR, zásluhou hráčů Jaroslava Navrátila, Vlastimila Melky, Libora Pimka, Ivo Hanuše, Hany Kopečkové a Hany Fukárkové spolu s trenérem Petrem Huťkou a vedoucím družstva Ing. Jaroslavem Pimkem. V roce 1988 se stává družstvo již pošesté mistrem republiky. Do podvědomí přerovského tenisu se dostává „čtveřice mušketýrů s raketou“ - Jarda Navrátil, Libor Pimek, Karel Nováček a Richard Vogel, spolu s Janou Novotnou, Hanou Fukárkovou, Janou Pospíšilovou, Petrou Langrovou a trenéry Petrem Huťkou a Vlastimilem Melkou. Po tomto velmi úspěšném období přichází generace tenistů jako jsou Ctislav Doseděl,Tomáš Zdražila, Tomáš Krupa, René Hanák, Eva Martincová, Kateřina Kroupová, Adriana Gerši a další. Vrcholem tohoto období je získání prvního titulu Mistra ČR smíšených družstev dospělých v roce 1993. V letech 2007, 2008 a 2010 se našemu družstvu v extralize podařilo získat stříbrné medaile. V roce 2011 naše družstvo skončilo třetí. V těchto letech klub nejvíce proslavil DC reprezentant Lukáš Rosol, Pavel Šnobel, Jaroslav Pospíšil, Zuzka Ondrášková, Renata Voráčová, Tereza Hladíková, Simona Dobrá, Jiří Školoudík a další. V letošním roce naše družstvo nastoupí ve složení Lukáš Rosol, Jiří Školoudík, Magdalena Rybáriková, Renata Voráčová, Pernila Mendesová, Tereza Hladíková, Dominik Hrbatý, Denis Istomin, Igor Sijsling, Rudolf Siwy a další.

Mládež
Náš klub se odjakživa snažil pracovat s mládeží, v dnešní době tenisová školička Huťka & Doseděl má v kádru 70 dětí od 4 do 10 let. Nábory nových talentovaných dětí provádíme pravidelně 3 krát do roka a je rok od roku těžší zísvávat nové nadějné mladé tenisty. V kategoriích od ml.žáků po dospělé pracuje TK PRECHEZA Přerov s celkem 111 hráči a hráčkami, pod vedením trenérů Pavel Huťka, Petr Huťka jun., Vlastimil Melka, Marek Neruda a Marek Šubrt. Je stále těžší a těžší získávat peněžní prostředky na tuto činnost s mládeží. Touto cestou bychom chtěli poděkovat Olomouckému kraji, městu Přerov a všem našim partnerům za podporu.

Složení: Denis Istomin, Igor Sijsling, Copil Marius, Lukáš Rosol, Jiří Školoudík, Rudolf Siwy, Dominik Hrbatý, Rybáriková Magdalena, Renata Voráčová, Hladíková Tereza, Ondrášková Zuzana, Dobrá Simona, Pernila Mendesová.

TENISOVÝ KLUB I. ČESKÝ LAWN-TENIS KLUB PRAHA

Extraligový tým I. ČLTK Praha, klubu, který byl založen v roce 1893, má určitě nejbohatší tradici ze všech účastníků letošní ligové soutěže. Ve své historii získal velké množství ligových titulů, ať už pod totalitními názvy Motorlet Praha a TJ Dopravní podnik Praha nebo pod předválečným a po listopadu 1989 opět historicky správným názvem I. ČLTK Praha. I jména, která se pod tyto tituly podepsala jsou současně legendami historie československého a českého tenisu.

Jmenujme alespoň ta nejznámější: Jaroslav Drobný, Jan Kodeš, Jiří Javorský, Pavel Korda, Pavel Složil, Pavel Huťka, Martin Damm, Daniel Vacek, David Rikl, Milan Šrejber, Věra Pužejová-Suková, Vlasta Kodešová-Vopičková, Jitka Hořčičková- Volavková, Marie Neumanová, Míla Holubová, Denisa Chládková a další.

Loňský finalista opět se dvěma zahraničními hráči světové stovky ATP a dvěma domácími členy vítězných týmů Fed Cupu a Davis Cupu Lucií Hradeckou a Ivem Minářem, doplněný o další kvalitní domácí hráče, bude do extraligy 2012 vstupovat opět s vysokými ambicemi.

Složení týmu I.ČLTK Praha pro rok 2012: Jürgen Melzer, Gilles Müller, Philipp Petzschner, Jan Mertl, Ivo Minář, Jan Hernych, Roman Jebavý, Jan Šátral, Robin Staněk, Vrňák Lukáš, Marek Routa, Lucie Hradecká, Iveta Benešová, Michaela Krajicek, Kramperová Kateřina, Karolína Plíšková, Kristýna Plíšková.

TENISOVÝ KLUB TK SPARTA PRAHA

TK Sparta Praha se hrdě hlásí ke své hráčské minulosti a zodpovědně přistupuje ke své budoucnosti. V klubu se zrodila řada tenisových osobností, které psaly historii a slávu českého tenisu. Tenisové Sparta má společně s Českou sportovní a TK plus jednotný vrcholový management, který vytváří jedinečné podmínky pro talentované hráče a neustále systematicky pracuje na rozšíření počtu Sparťanů v Síni světového tenisové slávy v Newportu.

Klub pokrývá všechny vývojové fáze závodního hráče, nabízí profesionální trenéry, komplexní fyzickou přípravu a regeneraci.
V létě je k dispozici 18 kurtů (12 antuka + 3 pevný povrch + 3 pevná hala) a v zimě celkem 9 kurtů s pevným povrchem.
Mezi zajímavé akce, které se na Spartě v roce 2012 uskutečnily, můžeme zařadit například již 3. ročník Sparta Prague Open – mezinárodní turnaj žen s dotací 100.000$ a exhibicí Ivana Lendla s Jiřím Novákem, Moravia Steel Sparta Cup - ITF 18&U, Eurovia Sparta Cup Praha - Tennis Europe 14&U nebo nově ITF Men´s Circuit 15.000 USD nebo ITF Women´s Circuit 10.000 USD.

Během své historie Sparta získala 9 titulů extraligy a vždy se v této prestižní soutěži řadila mezi přední týmy. „Minulý rok jsme v Prostějově obhájili třetí místo z předešlého ročníku. Oporou našeho prověřeného týmu bude opět Radek Štěpánek a věřím, že se nám podaří dosáhnout přinejmenším stejného úspěchu jako v roce 2011,“ uvedl Petr Luxa, kapitán týmu a sportovní ředitel Sparty. Motto klubu zní: „Mimořádným úspěchům předchází mimořádná příprava.“

Složení: Martin Kližan, Radek Štěpánek, Ivan Dodig, Marek Michalička, Michal Konečný, František Čermák, Lukáš Dlouhý, Bohdan Ulihrach, Tomáš Papík, Klára Zakopalová, Barbora Záhlavová Strýcová, Kateřina Vaňková

TENISOVÝ KLUB LASVIT

Milí tenisté, vážení diváci a všichni příznivci tenisu,

nejprve mi dovolte představit vám nový extraligový tenisový klub LASVIT, který vznikl propojením klubů TK Milten Milovice a TK Olymp – Orel Praha. Tyto dva kluby fungují na všech úrovních jako samostatné, spolupracující subjekty. Na základě doposud získaných zkušeností jsme se rozhodli vybudovat společný, silný extraligový klub, který tvoří vybraní čeští a zahraniční hráči z žebříčku ATP a WTA. Věříme, že právě tímto propojením jak hráčským, tak i finančním, vznikne konkurce-schopný tým, který se může ucházet o nejvyšší příčky v české tenisové Extralize. V užším grémiu klubu jsou vedle mě i Vojtěch Flégl a Vladimír Macháček. Velice rád vás všechny vítám v našem sportovním areálu MILTEN SPORT CENTER. Jsem potěšen, že náš klub dostal důvěru od Asociace extraligových klubů a může v letošním roce uspořádat základní skupinu tenisové Extraligy.

Věřím, že všichni, kdo navštíví náš areál, budou spokojeni, jak po organizační, tak po sportovní stránce. Přeji vám všem příjemné sportovní zážitky.

Leo Jakimič
President klubu

Složení: Cedrik-Marcel Stebe, Gojowczyk Peter, Vagnozzi Simone, Minář Jan, Lustig Daniel, Škoch David, Martic Petra, Sevastova Anastazia, Záhlavová Sandra, Uhlířová Vladimíra.

TENISOVÝ KLUB LTC PARDUBICE

LTC Pardubice patří k nejstarším klubům v České republice Klub byl založen v roce 1922 a od roku 1924 sídlí na tenisových dvorcích Pod zámkem. V současné době tvoří areál celkem 11 antukových dvorců, 1 betonový a 1 dvorec v kryté hale.

Hned od počátku se klub aktivně zapojil do tenisového hnutí v rámci celé republiky. Ne náhodou bylo již v roce 1926 přiděleno LTC pořádání Mistrovství ČR dorostu v tenise a letos už proběhl neuvěřitelný 85. ročník Pardubické juniorky.

I v dnešní době, kdy je možnost hrát juniorské turnaje po celém světě, vítězství v Pardubicích stále platí za velké vítězství. Významný rozvoj klubu v posledních letech umožnilo především navázání nových kontaktů s pardubickými firmami, které měly zájem na podpoře nejen tenisu LTC, ale i tenisu v rámci celé České republiky. Generálním partnerem LTC se tak stala společnost Enteria Pardubice a.s., která společně s ostatními partnery podporuje nejenom Pardubickou juniorku, ale i ostatní činnost v rámci klubu. LTC se tak jednoznačně stal nejúspěšnějším klubem ve východních Čechách, což se projevuje nejen na poli sportovním.

Družstvo LTC již několik let úspěšně působí v extralize, když debut si odbylo v roce 2007. V roce 2006 se totiž konečně po několika účastích ve finále 1. ligy probojovalo mezi tenisovou elitu. Mužstvo se opíralo o své odchovance D. Nováka, M. Vacka, P. Kunce a Z. Zálabskou a v tomto trendu LTC stále pokračuje. V loňském roce tým LTC obsadil dělené 7.-8. místo, což bylo vzhledem ke konkurenci považováno za úspěch. V Liberci se hrál vynikající tenis a nemalou měrou k němu přispěli i hráči a hráčky LTC.

Mužstvo cítí podporu celého klubu, který mu pro přípravu vytvořil výborné podmínky, takže se bude snažit obhájit své loňské pozice a potěšit tak pardubické příznivce tenisu.

Složení: Lorenzi Paolo, Bedene Aljaz, Ciric Nikola, Martin Andrej, Lustyk Jakub, Novák David, Beneš Petr, Vik Robin, Buzarnescu Mihaela, Skočdopolová Zálabská Zuzana, Hynková Petra

TENISOVÝ KLUB TK SPARTAK JIHLAVA

TK Spartak Jihlava je klubem s dlouholetou tradicí v práci s mládeží, pořádání celostátních turnajů, včetně Mistrovství ČR a úspěšnou účastí v soutěžích družstev i jednotlivců. V Extralize startoval už v letech 1992-1995 a od roku 2000 je jejím stálým členem. Nejúspěšnější byl v roce 1994, kdy tým ve složení J. Bulant, P. Kovačka, Z. Novák, M. Miškolci, L. Němečková a J. Dubcová celou Extraligu vyhrál a stal se Mistrem ČR. V roce 2004 postoupila mládežnická družstva TK Spartak ve všech věkových kategoriích do finálových turnajů Mistrovství družstev ČR. Vynikajících výsledků dosahovali hráči rovněž v kategoriích jednotlivců. Mistry republiky ve dvouhře dospělých se stali: J. Bulant (2x), H. Šromová, M. Nekvapilová, I. Gerlová (4x), v mládežnických kategoriích pak A. Berková a odchovankyně K. Roučková. Nejúspěšnějším hráčem v historii klubu je Leoš Friedl, který vyhrál 16 ATP turnajů ve čtyřhře, v roce 2005 byl členem DC družstva ČR a v roce 2001 se stal wimbledonským vítězem společně s D. Hantuchovou. V současnosti je naší prioritou záchrana v extraligové soutěži a v dlouhodobém horizontu systematická práce s mladými talenty, kterou bychom navázali na úspěšná období z minulých let.

V kádru letošního ročníku Extraligy dospělých za TK Spartak Jihlava nastoupí: E. Roger-Vaselin, B. Westerhof, A. Sikora, R. Bulant, L. Friedl, K. Vesecký, R. Hůda, K. Vondráček, Ch. Kas, S. Foretz Gacon, I. Gerlová, M. Gerlová.

TENISOVÝ KLUB LTK LIBEREC

Ročník extraligy 2011 byl pro liberecký tenis premiérový. S ohledem na to, že jedna z kvalifikačních skupin se hrála v Liberci, představovala extraliga skutečný tenisový svátek pro celý region, kdy zápasy domácího mužstva každodenně shlédlo okolo 300 diváků. Úspěch jsme zaznamenali i po sportovní stránce, když se nám podařilo naši skupinu vyhrát a postoupit mezi absolutní českou tenisovou špičku.

Na tyto úspěchy chce LTK navázat i v letošním ročníku, kdy nám na základě pozitivních zkušeností z loňského roku bylo opět svěřeno pořadatelství jedné z kvalifikačních skupin. Co se týká sportovních cílů, leží laťka z roku 2011 vysoko, ale chtěli bychom ji zdolat a postoupit do závěrečných bojů. Ročník 2012 byl z pohledu hráčů, připravujících se v Liberci, negativně poznamenán častými zraněními, opakovaně pronásledujícími zejména jednu z opor týmu Romana Vögeliho, který se s největší pravděpodobností letošního ročníku nezúčastní. Z českých hráčů se budeme opírat o výkony Michala Schmida a Lubomíra Majšajdra, který je vysloveně týmový hráč a loni podal v extralize vynikající výkony. V záloze pak budou mladé naděje (Kunčík, Vaculík, Prokop) a zkušený Cakl. Hlavní hvězdou celého týmu bude německý davis-cupový reprezentant Benjamin Becker (65. místo ATP) , který posílí z loňska osvědčené rakouské reprezentační duo Andreas Haider-Maurer (113. místo ATP) a Patricie Achleitner-Mayer (167. místo WTA). Posilou určitě bude i Alexandra Cadantu (90. místo WTA), ženské trio pak doplní Petra Krejsová.

Jsme přesvědčeni, že vytvoříme kompaktní tým, který bude vzorem pro nastupující tenisovou generaci z libereckého regionu.

Složení: Benjamin Becker, Andreas Haider-Maurer, Michal Schmid, Lubomír Majšajdr, Kunčík, Vaculík, Prokop, Cakl, Pironkova Tsvetana, Patricie Achleitner-Mayer, Alexandra Cadantu, Petra Krejsová

TENISOVÝ KLUB NERIDÉ

Naše extraligové družstvo zůstává už po několik let téměř v nezměněnné sestavě. Hlavní oporou mužské části družstva zůstává polský daviscupový reprezentant Lukasz Kubot, kterému se Praha stala druhým domovem i díky jeho spolupráci s bývalými i současnými trenéry našeho klubu. Dále již několikátý rok budou naše barvy reprezentovat slovák Karol Beck, Dušan Lojda, Theodor Devoty a nestárnoucí Tomáš Zíb. Nově nás posílí Jaroslav Pospíšil. Do dámské části našeho družstva se po roce vrací švédská fedcupová reprezentantka Sofia Arvidsson. Dále letošní stříbrná deblistka z olympijských her a osmifinalistka US Open Andrea Hlaváčková, Eva Birnerová a loňská česká nejlepší juniorka Denisa Allertová.

Po loňském 5.-6. místě jsme byli nasazeni ve skupině konané v Milovicích, ve které budeme bojovat s domácími Milovicemi a Pardubicemi o postup do prostějovské finálové skupiny, kde by nás případně čekal loňský mistr Prostějov a velmi silná Sparta. Los tedy není příliš příznivý, ale naše družstvo má svou sílu a bude bojovat nejen o postup do finálové skupiny, ale popere se i o některou z medailí.

Složení: Lukasz Kubot, Karol Beck, Dušan Lojda, Theodor Devoty, Tomáš Zíb, Jaroslav Pospíšil, Filip Brtnický, Sofia Arvidsson, Andrea Hlaváčková, Eva Birnerová, Denisa Allertová

TENISOVÝ KLUB TCF PURUM MARIÁNSKÉ LÁZNĚ

Tenisové dvorce v Anglické ulici byly založeny v roce 1935. V době válečných let, kdy Mariánské Lázně sloužily jako místo pro rehabilitaci příslušníků německé armády, se zde tenis téměř nehrál. V poválečných letech byly značně zdevastované dvorce postupně obnovovány. Závodní tenis se začal hrát díky několika nadšencům.

Zpočátku klub fungoval pod hlavičkou TJ Slovan Mariánské Lázně a po dalším vývoji pod názvem TC Fontána, jehož generálním partnerem je v současné době společnost PURUM s.r.o.

V roce 1967 byl v Mariánských Lázních poprvé uspořádán na dvorcích tenisového klubu TC FONTÁNA známý Galeův pohár, který měli možnost vidět fandové tenisu na zdejších dvorcích naposledy v roce 2004 v novější podobě jako VALERIO/ GALEA CUP. Svou sportovní kariéru zde začínalo mnoho našich i zahraničních tenistů. Za naše tenisty můžeme jmenovat například I. Janovského, T. Šmída, P. Složila a zejména Ivana Lendla, ale také Tomáše Berdycha. Ze zahraničních účastníků to byli Ital Panatta, Jugoslávec Franulovič, Maďar Tároczy, Polák Fibak a mnoho dalších v budoucnu kvalitních tenistů.

Tenisový klub se v současném období soustředil kromě sportovní činnosti stávajících kategorií zejména na sportovní výchovu mládeže, jako potenciálu pro budoucí závodní činnost (kategorie minižáci a kategorie předžáci).

Tenisové extraligy, nejvyšší soutěže smíšených družstev České republiky v tenisu se účastní současný tenisový klub TCF PURUM Mariánské Lázně pravidelně od roku 2002.

Složení: F. Cipolla, U. Ignatik, F. Nielsen, I. Klec, L. Salaba, D. Bolf, F. Polánka, S. Česal, M. Faust, M. Elgin, M. Holenda, M. Camerin, A. Laurendon, J. Malečková, B. Michálková, M. Paštiková, B. Nováčková.

Zpravodajství z oblasti českého tenisu
Podporuj mládež a získej svůj cashback
U partnerských společností získejte svými nákupy až 5% zpět na účet + nákupní body. Současně podpoříte český mládežnický tenis. Jednoduše se zaregistrujte (osoba 18+ let nebo rodiče) prostřednictvím linku ČTS zde. V případě nejasností Vám pomůže návod k registraci.
07.09.2022
Hettlerová vyhrála turnaj Tennis Europe ve Švýcarsku
Sofie Hettlerová (2009, TE U14 8) vyhrála mezinárodní turnaj Tennis Europe hráček do 14 let ve švýcarském Klosters. Ve finále porazila Němku Kochtu 7:5, 7:5. Čtyřhru vyhrály Vanessa Svobodová s Francouzkou­ Liboz.
04.09.2022
Charvátová vyhrála turnaj ITF J5 v Liberci
Nela Charvátová (2006, ITF NR) vyhrála mezinárodní turnaj ITF dívek do 18 let v Liberci. V českém finále porazila Valentinu Vachkovou (2007, ITF 3071) 4:6, 6:2, 6:0. Čtyřhru vyhrály Nela Charvátová a Magdalena Navrátilová. V kategorii chlapců zvítězil Jiří Čížek (2005, ITF 517), který ve finále porazil Jakuba Vrbu (2005, ITF 776) 6:2, 7:5. Čtyřhru chlapců vyhráli Ondřej Kratochvíl a Jakub Vrba.
04.09.2022
Menšík vyhrál turnaj mužů ITF $15,000 v Německu
Jakub Menšík (2005, ATP 676) vyhrál mezinárodní turnaj mužů ITF s dotací $15,000 v německém Allerhausenu. Ve finále porazil Němce Hellera 7:5, 3:6, 6:1. Jakub získal 15 bodů do žebříčku ATP, což ho posune zhruba na pozici 589.
04.09.2022
Tenisová extraliga 2022 rozlosována

Tenisová extraliga 2022 se odehraje v Praze a Prostějově 11.-16.12.2022. Praž­skou skupinu tvoří TK Sparta Praha a I.ČLTK Praha, prostějovskou TK Agrofert Prostějov a TK PRECHEZA Přerov. Předkolo o postup do pražské skupiny si zahrají TK Most a RPM Praha 11.12.2022. Před­kolo o postup do prostějovské skupiny si zahrají TK Spartak Jihlava a LTC Pardubice. Vítězové pražské a prostějovské skupiny proti sobě odehrají finále 16.12.2022. Rozlosování (PDF).

04.09.2022
Prostějov vyhrál MČR družstev staršího žactva 2022
TK Agrofert Prostějov vyhrál mistrovství ČR družstev v kategorii staršího žactva pro rok 2022, které se již tradičně hrálo na konci srpna v Rakovníku. Prostějov ve finále porazil I.ČLTK Praha 8:1, v souboji o 3. místo Sparta porazila Liberec 5:1. Výsledky: předkolo, play-off.
01.09.2022
Vymazal vyhrál turnaj Tennis Europe v Rumunsku
Kryštof Vymazal (2008, TE U14 162) vyhrál mezinárodní turnaj Tennis Europe hráčů do 14 let v rumunském Aradu. Ve finále porazil domácího Luciana Stefana Andreie 6:4, 6:0. Spolu s finálovým soupeřem Kryštof vyhrál i soutěž čtyřher.
29.08.2022
Kusý a Oliveriusová vyhráli turnaj Tennis Europe v Praze
Jakub Kusý (2009, TE U14 83) vyhrál mezinárodní turnaj Tennis Europe Cat 3 v Praze. Ve finále porazil Mathiase Škrlíka 6:4, 6:0. Čtyřhru vyhráli Tomáš Krejčí a Jakub Kusý. V kategorii dívek zvítězila Sára Oliveriusová (2009, TE U14 31), když ve finále porazila Barboru Slavíkovou 6:2, 6:1. Čtyřhru vyhrály Tereza Heřmanová a Nela Uhrová.
28.08.2022
Velík a Smékalová vyhráli turnaj ITF J3 v Praze
Lukáš Velík (2005, ITF 251) vyhrál mezinárodní turnaj chlapců do 18 let ITF J3 v Praze. Ve finále porazil Jakuba Filipa 6:3, 6:4. Čtyřhru vyhráli Vojtěch Petr a Němec Kelm. V kategorii dívek vyhrála Magdaléna Smékalová (2006, ITF 209), která ve finále porazila Sarah Melany Fajmonovou 6:3, 4:6, 6:4. Čtyřhru vyhrály Katrin Pávková a Magdalena Smékalová.
28.08.2022
Barnat došel do finále turnaje ITF mužů v Německu
Jiří Barnat (2001, ATP 912) došel do finále mezinárodního turnaje mužů dotovaného $15,000 v německém Trier. Ve finále nestačil na Němce Gentsche (2003, ATP 1268) 6:7(3), 6:7(4). Jirka získal 8 bodů, což ho posune zhruba na pozici 801.
28.08.2022
Rikl došel do finále turnaje ITF $25,000 v Polsku
Patrik Rikl (1999, ATP 978) došel do finále mezinárodního turnaje mužů ITF dotovaného $25,000 v polské Poznani. Ve finále nestačil na Argentince Aboiana (2002, ATP 525) 3:6, 4:6. Patrik získal 16 bodů do žebříčku ATP, což ho posune zhruba na pozici 734.
28.08.2022
OPTIM TOUR 2022: Homola a Abeldinová vyhráli v Mladé Boleslavi
V lesoparku Na Štěpánce se hrálo áčko mužů a žen. Účast žen byla slabší než jiné roky, protože se už rozehrávala kvalifikace „šedesátky“ na Spojích. A tak se ve finále nakonec potkaly Alla Abeldinová s Lenkou Munzarovou. Alla byla po prvním setu jistější a razantnější soupeřku ubrzdila a přehrála 4:6,6:1,6:2.
28.08.2022
Brenda Fruhvirtová vyhrála turnaj už šestý žen ITF $25,000, tentokráte v Německu
Brenda Fruhvirtová (2007, WTA 271) vyhrála šestý letošní turnaj žen ITF s dotací @25,000 a čtvrtý v řadě, tentokráte v německém Braunschweigu. Ve finále porazila Němku Akugue Noha (2003, WTA 407) 6:3, 6:1. Brenda získala 50 bodů do žebříčku WTA, což jí posune zhruba na pozici 211 žebříčku WTA.
28.08.2022
Palicová vyhrála turnaj ITF žen $60,000 v Přerově
Barbora Palicová (2004, WTA 338) vyhrála mezinárodní turnaj žen ITF dotovaný $60,000 v Přerově. Ve finále porazila burundskou tenistku Sada Mahimana (2001, WTA 312) 6:2, 1:6, 6:0. Bára získala 100 bodů, což jí posune na pozici 255 žebříčku WTA. Čtyřhru vyhrály Miriam Kolodziejová a Anastasia Detiuc.
28.08.2022
Kučera došel do finále turnaje ITF J4 v Severní Makedonii
Jonáš Kučera (2008, ITF 592) došel do finále mezinárodního turnaje ITF hráčů do 18 let ve Skopje, v Severní Makedonii. Ve finále nestačil na Bulhara Marinova 6:3, 4:6, 4:6.
22.08.2022
Áčko mladšího žactva ve Frýdlantu a v Praze vyhráli Zapský a Zajíčková
Tobiáš Zapský (2011, TK Sparta Praha) vyhrál áčkový turnaj mladších žáků ve Frýdlantu nad Ostravicí. Ve finále porazil Ondřeje Kačína (2011, SK HAMR, z.s.) 6:1, 3:2, scr.. Čtyřhru vyhráli Zapský s Kačínem. Áčko mladších žákyň na Spartě vyhrála Kateřina Zajíčková (2010, TK Sparta Praha), která ve finále porazila Lauru Staňkovou (2011, TK Olymp Praha) 6:2, 6:2. Čtyřhru vyhrály Laura Staňková a Laura Chlumská. Výsledky: chlapci, dívky.
22.08.2022
Hettlerová vyhrála turnaj Tennis Europe ve Španělsku
Sofie Hettlerová (2009, TE U14 10) vyhrála mezinárodní turnaj Tennis Europe hráček do 14 let ve španělské Barcelóně. Ve finále porazila Turkyni Kumru 6:3, 6:0. Sofie spolu s Rumunkou Burcescu vyhrála i soutěž čtyřher.
22.08.2022
Kovačková a Rakous vyhráli turnaj Tennis Europe v Uherském Hradišti
Michal Rakous a Jana Kovačková vyhráli dvouhru na mezinárodním turnaji Tennis Europe chlapců a dívek do 12 let v Uherském Hradišti. Rakous ve finále porazil Kristiána Šimka 6:2, 6:1 a Jana Kovačková ve finále porazila Karolínu Šmídovou 6:0, 6:0. Čtyřhru chlapců vyhráli Michal Rakous a Tomáš Techlovský, čtyřhru dívek vyhrály Jana Kovačková a Gloria Levinsky.
22.08.2022
Klimovičová došla do finále turnaje ITF žen v Polsku
Linda Klimovičová (2004, WTA 829) došla do finále mezinárodního turnaje žen ITF dotovaného $15,000 v polské Bydgoszczi. Ve finále nestačila na Rusku Olianovskayu 3:6, 1:6.
22.08.2022
Brenda Fruhvirtová vyhrála turnaj žen ITF $25,000 ve Maďarsku
Brenda Fruhvirtová (2007, WTA 271) vyhrála třetí turnaj ITF žen dotovaný $25,000 v řadě. V červnu to bylo ve Švýcarsku, před týdnem ve Švédsku a nyní v Maďarsku. Ve finále porazila Němku Meyer Auf Der Heide 6:0, 6:0. Brenda získala dalších 50 bodů do žebříčku WTA, což jí posune zhruba na pozici 240.
22.08.2022
Ohlédnutí za mistrovstvím ČR mužů a žen v Ostravě 2022
Známe vítěze 71. ročníku mistrovství ČR mužů a žen 2022 v Ostravě. Vítězem dvouhry mužů se stal Matyáš Černý (2001, LTK Liberec), který ve finále porazil Jaroslava Pospíšila (1981, TK Neridé) 7:5, 6:4. Vítězkou dvouhry žen se stala Aneta Laboutková (2000, TK Oáza Říčany), která ve finále porazila Terezu Polanskou (1998, TK Slavia Plzeň) 6:0, 6:4. Vítězi pánské čtyřhry se stali Antonín Bolardt a Antonín Štěpánek. Vítězkami dámské čtyřhry se staly Veronika Kulhavá a Markéta Slivová. Hrací plán: muži, ženy. LIVESCORE. Více na www.mcr.cztenis.cz.
22.08.2022
Brunclík vyhrál turnaj ITF v Maďarsku
Petr Brunclík (2006, ITF 246) vyhrál mezinárodní turnaj ITF J3 v Budapešti. Ve finále porazil Itala Meduriho 2:6, 6:2, 7:6(3).
21.08.2022
Rosol slaví titul! Švýcarským turnajem prolétl bez ztráty setu
Lukáš Rosol (336.) slaví první titul od roku 2018, když ve finále turnaje kategorie ITF 25 ve švýcarském Muttenzu porazil Francouze Maxima Moru (1100.) po setech 6:3, 6:4. Rosol v prvním setu sice jednou ztratil servis, ale svému soupeři ho sebral hned dvakrát. Ve druhém setu se pak stal klíčem k Rosolově úspěchu jediný brejk v sedmém gemu.
21.08.2022
Macháč v Polsku nenašel přemožitele! Po obratu slaví druhý letošní titul
Tomáš Macháč potvrdil v polském Grodzisku Mazowieckém, že před kvalifikací US Open dokázal vyladit výborně svou formu. Na tamním challengeru nenašel přemožitele a ve finále si poradil s nebezpečným Číňanem Či-čenem Čangem, kterého porazil 1:6, 6:3, 6:2. Český tenista díky tomu vybojoval druhý letošní titul.
21.08.2022
MČR mužů a žen v Ostravě 2022 vyhráli Černý a Laboutková
Vítězem dvouhry mužů se stal Matyáš Černý (2001, LTK Liberec), který ve finále porazil Jaroslava Pospíšila (1981, TK Neridé) 7:5, 6:4. Vítězkou dvouhry žen se stala Aneta Laboutková (2000, TK Oáza Říčany), která ve finále porazila Terezu Polanskou (1998, TK Slavia Plzeň) 6:0, 6:4. Vítězi pánské čtyřhry se stali Antonín Bolardt a Antonín Štěpánek. Vítězkami dámské čtyřhry se staly Veronika Kulhavá a Markéta Slivová. Hrací plán: muži, ženy.
21.08.2022
Suchá došla do finále turnaje ITF v Mariboru
Amy Suchá (2007, ITF 559) došla do finále mezinárodního turnaje ITF J4 ve slovinském Mariboru. Ve finále nestačila na Italku Maduzzi 5:7, 5:7.
21.08.2022
Valentová vyhrála turnaj ITF J1 v Praze na Spojích
Tereza Valentová (2007, ITF 25) vyhrála mezinárodní turnaj ITF J1 dívek do 18 let v Praze v areálu TJ Spoje. V českém finále porazila Alenu Kovačkovou (2008, ITF 686). Valentová spolu s Amélií Šmejkalovou vyhrála i soutěž čtyřher. Do finále čtyřhry chlapců došli Jan Hrazdil a Maxim Mrva.
21.08.2022
Filip Horák vyhrál turnaj ITF na Slovensku
Filip Horák (2006, ITF 882) vyhrál mezinárodní turnaj ITF hráčů do 18 let ve Slovenské Lubči. Ve finále porazil Slováka Totha 6:2, 6:4. V kategorii dívek došla do finále Kateřina Hajná (2006, ITF 1508), která ve finále nestačila na Slovenku Depesovou 3:6, 2:6.
21.08.2022
MČR mužů a žen v Ostravě 2022: Obhájce titulu Pospíšil je ve finále
Jaroslav Pospíšil zvládl semifinálový duel s Jiřím Kroužkem 7:5, 6:1 a v něděli se pokusí obhájit loňský titul. V druhém semifinále Matyáš Černý v napínavém zápase porazil mladého Tomáše Zlatohlávka 3:6, 6:2, 6:4. Do finále žen se probojovaly Aneta Laboutková a Tereza Polanská. Titul ve čtyřhře můžů obhájili Antonín Bolardt a Anntonín Štěpánek, kteří ve finále porazili Petra Hájka a Štěpána Holiše 7:5, 3:6, 10:6. Titul ve čtyřhře žen získaly Veronika Kulhavá a Markéta Slivová, které ve finále porazily Nikolu Novotnou a Nelu Charvátovou 6:4, 6:4. Hrací plán: muži, ženy. LIVESCORE. LIVESTREAM: kurt 1, kurt 2, kurt 3, kurt 6. Více na www.mcr.cztenis.cz.
20.08.2022
MČR mužů a žen v Ostravě 2022: Známe semifinálové dvojice
O finále mistrovství ČR mužů v Ostravě si zahraje Jaroslav Pospíšil s Jiřím Kroužkem a Tomáš Zlatohlávek s Matyášem Černým. Mezi ženami o finále zabojují Tereza Polanská s Denisou Pospíšilovou a Aneta Laboutková s Gabrielou Škrabalovou. Hrací plán: muži, ženy. LIVESCORE. LIVESTREAM: kurt 1, kurt 2, kurt 3, kurt 6. Více na www.mcr.cztenis.cz.
19.08.2022
MČR mužů a žen v Ostravě 2022: Pospíšil je ve čtvrtfinále
Obhájce titulu Jaroslav Pospíšil ve druhém kole mistrovství ČR mužů v Ostravě porazil Martina Šoukala 7:5, 4:1 scr. a ve čtvrtfinále ho čeká těžký zápas proti Petru Hájkovi, který porazil Victora Andrese Sklenku 6:1, 4:6, 6:2. Druhé kolo zvládl i Matyáš Černý, který porazil Adama Janušku 6:1, 6:3. Ve čtvrtfinále je i mladý Tomáš Zlatohlávek, který porazil Marka Havlíčka 6:1, 6:3 a o postup do semifinále se utká s Janem Jermářem, který porazil Patrika Homolu 7:5, 1:6, 7:6(3). V kategorii žen do čtvrtfinále postoupily obě nejvýše nasazené Aneta Laboutková i Karolína Vlčková. Velmi dobře opět zahrála Denisa Pospíšilová, která zvládla zápas s Kateřinou Filip 6:1, 6:4. Hrací plán: muži, ženy. LIVESCORE. LIVESTREAM: kurt 1, kurt 2, kurt 3, kurt 6. Více na www.mcr.cztenis.cz.
18.08.2022
MČR mužů a žen v Ostravě 2022: Nejvýše nasazení postupují
První kolo dvouher se obešlo bez výraznějších překvapení. Antonín Bolardt hrál s Jindáčkem na tři sety 6:2, 1:6, 6:4, ale dá se říci, že měl zápas pod kontrolou (ne však své emoce). Mezi ženami nejvýše nasazená Aneta Laboutková si celkem snadno poradila s Anetou Pobořilovou 6:3, 6:1. Velmi dobrý výkon předvedla třetí nasazená Denisa Pospíšilová proti Vanese Šulcové 6:1, 3:1 scr. Dále postupuje i nestárnoucí Jaroslav Pospíšil na úkor osmého nasazeného Jiřího Jeníčka. Pěkný výkon předvedl mladý Tomáš Zlatohlávek, který porazil loňského finalistu Dominika Rečka 4:6, 6:3, 6:4. Hrací plán: muži, ženy. LIVESCORE. LIVESTREAM: kurt 1, kurt 2, kurt 3, kurt 6. Více na www.mcr.cztenis.cz.
17.08.2022
MČR mužů a žen v Ostravě 2022
Mistrovství ČR jednotlivců v kategorii mužů a žen se hraje od středy 17. srpna na dvorcích SC Ostrava a Banik Ostrava. Nejvýše nasazeným mezi muži je Antonín Bolardt a mezi ženami Aneta Laboutková. Hrací plán: muži, ženy. LIVESCORE. Více na www.mcr.cztenis.cz.
17.08.2022
Brenda Fruhvirtová vyhrála turnaj žen ITF $25,000 ve Švédsku
Brenda Fruhvirtová (2007, WTA 318) vyhrála letos již čtvrtý turnaj ITF žen dotovaný $25,000, tentokráte ve švédském Danderydu. Ve finále porazil Němku Monu Barthel (1990, WTA 379) 6:1, 6:3. Brenda získala 50 bodů do žebříčku WTA, což jí posune zhruba na pozici 285.
15.08.2022
Suchá došla do finále turnaje ITF ve Slovinsku
Amy Suchá (2007, ITF 559) došla do finále mezinárodního turnaje ITF J4 dívek do 18 let ve slovinském Kranji. Ve finále nestačila na Rumunku Serban 2:6, 1:6. Amy Suchá a Natálie Malá vyhrály soutěž čtyřher.
15.08.2022
Lucie Slaměníková vyhrála turnaj Tennis Europe U14 v Německu
Lucie Slaměníková (2009, TE U14 42) vyhrála mezinárodní turnaj Tennis Europe hráčů do 14 let v německém Rutesheim/Ren­ningen. Ve finále porazila Kazašku Issakovu 6:3, 6:2. Lucie Slaměníková a Vanessa Svobodová vyhrály soutěž čtyřher.
15.08.2022
Kučmová (Kladivová) vyhrála turnaj ITF žen $25,000 v Belgii
Aneta Kučmová (Kladivová) vyhrála mezinárodní turnaj ITF žen dotovaný $25,000 v belgickém Eupenu. Ve finále porazila Belgičanku Benoit 7:5, 6:4. Aneta spolu s Japonkou Matsuda vyhrála i soutěž čtyřher.
15.08.2022
Ohlédnutí za Pardubickou juniorkou 2022
Hynek Bartoň (2004, ITF 24) je vítězem 95. ročníku Pardubické juniorky. Ve finále porazil Jakuba Nicoda (2004, ITF 17) 7:5, 6:2. V kategorii dívek zvítězila Tereza Valentová (2007, ITF 24), která ve finále porazila Magdalénu Smékalovou (2006, ITF 270) 6:1, 6:4. Čtyřhru chlapců vyhráli Jakub Nicod a Matthew William Donald. Vítězkami čtyřhry dívek se staly Nela Jandová a Katrin Pávková. Fotogalerie. Výsledky: chlapci, dívky. Více na www.pardubickajuniorka.cz.
13.08.2022
Pardubickou juniorku 2022 vyhráli Bartoň a Valentová

Hynek Bartoň (2004, ITF 24) je vítězem 95. ročníku Pardubické juniorky. Ve finále porazil Jakuba Nicoda (2004, ITF 17) 7:5, 6:2. V kategorii dívek zvítězila Tereza Valentová (2007, ITF 24), která ve finále porazila Magdalénu Smékalovou (2006, ITF 270) 6:1, 6:4. Fotogalerie. Výsledky: chlapci, dívky. Více na www.pardubickajuniorka.cz.

12.08.2022
Pardubická juniorka 2022: O titul si zahrají Nicod s Bartoněm a Valentová se Smékalovou
Dva nejvýše nasazení chlapci a dvě nejvýše nasazené dívky si zahrají finále Pardubické juniorky 2022. Vítězkami čtyřhry dívek se staly Nela Jandová a Katrin Pávková. Čtyřhru chlapců vyhráli Jakub Nicod a Matthew William Donald. Fotogalerie na www.protenis.cz. Více na www.pardubickajuniorka.cz.
11.08.2022